واسطههای ملکی می گویند که بازار مسکن دچار سردرگمی شده است. روند صعودی نرخ ارز در ماههای گذشته، افزایش قیمتهای پیشنهادی، توصیه وزیر راه و شهرسازی به گران نخریدن، نگرانیها از ایجاد موج دوم ویروس کرونا و کمبود آگهیهای مناسب و به قیمت از عوامل اصلی کسادی بازار مسکن در خردادماه ۹۹ عنوان میشود.
به گزارش مجله دلتا رونق نیمبند بازار مسکن شهر تهران در اردیبهشت ماه، متاثر از پنج عامل همزمان از میانه خرداد ماه تحت تاثیر قرار گرفت. گزارشهای میدانی از پایتخت نشان میدهد فروشندهها و خریدارها عقب نشستهاند. هماکنون دو گروه فروشنده در بازار وجود دارند؛ دسته اول کسانی هستند که به دلیل نیاز مالی، واحدهای خود را با نرخ های قبل از عید به فروش میرسانند و با وجود آنکه مشتری برای این آپارتمانها بیش از مشتری برای واحدهای گرانقیمت است، به دلیل کمبود نقدینگی در بازار، حتی واحدهای زیر قیمت نیز به سختی فروخته میشود.
دسته دوم، مالکانی هستند که به دلیل عدم نیاز فوری به نقدینگی، آپارتمانهای خود را با قیمتهای نامتعارف وارد بازار کردهاند. بررسیها نشان می دهد این افراد به دلیل انتظارات تورمی سعی دارند از هم اکنون به تورم آینده غلبه کنند و معمولا نرخهایی را که دائما به روزرسانی میکنند پایین نمیآورند.
با وجود آنکه معدود فایل های زیر قیمت نیز در بازار مسکن وجود دارد، به دلیل هجوم سرمایه ها به بازار بورس، کمبود نقدینگی در بازار مسکن احساس میشود. به بیان دیگر سرمایه گذاران و سفته بازان از بازار مسکن خارج شدهاند و عمده متقاضیان خرید ملک را افرادی تشکیل میدهند که قصد تبدیل به احسن آپارتمان خود و جابجایی را دارند. این گروه نیز معمولا به دلیل رکود حاکم بر بازار موفق به فروش واحد خود نمیشوند. از طرف دیگر، بازار در بخش تقاضای مصرفی از کمبود آپارتمانهای مناسب رنج می برد و این در حالی است که بیش از ۸۰ درصد آگهیها مربوط به آپارتمانهای لوکس و گران قیمت واقع در مناطق شمالی تهران است.
قیمت مسکن حباب است
محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی روز گذشته بیان کرد: قیمتهای فعلی بازار مسکن به شدت دارای حباب مصنوعی است و بازار مسکن در خردادماه ۹۹ از هیچ منطقی پیروی نمیکند.
او در تیرماه سال گذشته و همچنین چندی پیش به متقاضیان توصیه کرده بود مسکن را گران نخرند. به دنبال آن معاملات تا حدود ۵ ماه پایین آمد و نرخ ها نیز حدود ۶ درصد منفی شد اما به یکباره از آذر ماه بازار روند صعودی به خود گرفت و تا اردیبهشت امسال ادامه یافت. نرخ رشد سالیانه قیمت مسکن در تهران در اردیبهشت سال جاری ۳۴ درصد اعلام شد.
بر این اساس، کارشناسان میگویند رشد اسمی قیمت مسکن از التهابات بازارهای موازی نشأت می گیرد و در بلندمدت نمیتوان انتظار کاهش قیمتها را داشت. شاید با ایجاد رکود عمیق در بازار مسکن، نرخ ها برای مدت کوتاهی پایین بیاید اما برای ایجاد ثبات و آرامش قیمتی باید برنامه ریزی بلند مدت داشت که مهمترین آن به افزایش ساخت و ساز و تغییر مکانیزم بازار مسکن از حالت دلالی به حالت مصرفی است.
پیشنهاد مطالعه: برای آگاهی از آخرین گزارش های ملکی “حذف قیمت اینترنتی مسکن” را مطالعه کنید.